Tiimit – usein kysytyt kysymykset

Tanssilan tanssijoilla on mahdollisuus hakeutua mukaan erilaisiin tanssin edustustiimeihin. Tiimejä on tarjolla lapsista aikuisiin ja useissa eri tanssilajeissa. Tiimejä on sekä isoille ryhmille että pienryhmille.
Tälle sivulle on koottu tietoa eri tiimeihin liittyvästä toiminnasta kysymysten ja vastausten muodossa. Mikäli et löydä vastausta omaan kysymykseesi, otathan yhteyttä alla olevan kysymysboksin kautta ja palaamme pian kysymykseesi.
Usein kysytyt kysymykset liittyen eri tiimin toimintaan
Mistä tiedän, mihin tiimiin tanssijan tulisi hakea?
Tärkeintä on ilmoittautua hakutilaisuuteen mukaan. Toinen tärkeä asia on merkata oikein tanssijan syntymäaika, sillä osassa tanssikilpailuja on erittäin tiukat ikärajavaatimukset ja emme halua Tanssilassa tehdä tiimeissä sellaista tilannetta, että joku tanssija ei pääsisi mukaan tanssikilpailuun muun ryhmänsä mukana, vaan haluamme antaa jokaiseen tiimiin valitulle tanssijalle mahdollisuuden olla täysipainoisesti mukana ryhmän toiminnassa. Hakutilaisuudessa opettajamme huomioivat tanssijan iän ja hakutoiveet ja pyrkivät rakentamaan tasapainoisia ryhmiä, joissa on huomioitu jokaisen tanssijan ikä, motivaatio ja taitotaso.
Mitä hakutilaisuudessa tapahtuu?
Hakutilaisuus on tanssitunti, jossa tanssitunnin eri osuuksia saattaa opettaa eri opettajat. Paikalla on myös opettajia, jotka kirjoittavat huomioita muistiin ja toimivat tilaisuudessa havainnoitsijoina. Hakutilaisuudessa saatetaan ottaa myös videota hakijoista, nämä videot ovat vain hakutilaisuuden opettajia ja havainnoijia varten ja niitä ei julkaista missään. Videot poistetaan hakutilaisuuden valintojen jälkeen.
Hakutilaisuuden tanssitunnilla tarkastellaan tanssijoiden innostusta, motivaatiota, musikaalisuutta, venyvyyttä, tanssiteknisiä osaamisalueita, kuten tasapainoja, hyppyjä, pyörimisiä. Lisäksi huomioidaan tanssijoiden eläytymistä ja ilmeikkyyttä sekä tanssisarjojen ja tanssikoreografioiden oppimisvalmiutta.
Nuorempien tanssijoiden hakutilaisuus on lempeä tanssitunti, jossa tanssijat saavat samalla myös oppia tanssin eri osa-alueisiin liittyen. Hakutilaisuutta ei tarvitse erikseen pelätä, vaan hakutilaisuudessa on tarkoituksena ylläpitää positiivista ja innostunutta ilmapiiriä, vaikka jännitystä olisikin ilmassa. Hakutilaisuuksissa tuodaan hakijiolle esille se, että tanssijat hakevat keskenään erilaisiin ryhmiin ja koska hakijat ovat myös eri-ikäisiä, ei tanssijoiden tarvitse huolehtia, jos joku toinen tanssija osaa jo jonkun taidon, jota ei mahdollisesti vielä itse osaa. Hakutilaisuudessa opettajat ja havainnoijat keskittyvät erityisesti tanssijoiden potentiaalin huomioimiseen.
Vanhempien tanssijoiden, n.11v+, hakutilaisuudessa edetään usein nopeahkoa tempoa ja suosittelemme kaikille hakijoille omaa lämmittelyä ennen tanssituntia. Tunti sisältää lajin perustekniikkaa sekä liikkuvia tekniikkaosuuksia. Tunneilla halutaan usein nähdä myös tanssijoiden erityistaitoja, kuten erilaisia haastavampia tekniikkaosuuksia ja mahdollisia akrobaattisia osa-alueita. Hakutilaisuuksissa tuodaan hakijiolle esille se, että tanssijat hakevat erilaisiin ryhmiin ja jokaisen hakijan on tärkeä keskittyä oman parhaansa esille tuomiseen. Hakutilaisuudessa opettajat ja havainnoijat keskittyvät erityisesti tanssijoiden potentiaalin huomioimiseen.
Tanssijoiden, jotka hakevat pienryhmiin ja erityisesti Supreme-pienryhmiin, on hyvä varautua tuomaan hakutilaisuudessa esille erityisesti omat erityisosaamisalueensa ilmaisun ja eläytymisen, tanssitekniikan ja motivaation osalta!
Miksi tulee osallistua hakutilaisuuteen, vaikka on ollut aiemminkin Tanssilassa tanssimassa kilpailuryhmässä?
Haluamme luoda Tanssilan tanssitiimeistä mahdollisimman toimivia. Huomioimme hakutilaisuudessa sekä tulevaa ryhmää että jokaista tanssijaa sen osana. Tanssijan kasvu ja kehitys sisältävät monia erilaisia osa-alueita. Haluamme pystyä huomioimaan jokaiselle tanssijalle parhaiten soveltuvaa tiimiä etsittäessä sekä tanssijan tanssiteknisen osaamisen, sosiaalisten suhteiden kannalta toimivimman ja henkisen kehityksen osalta parhaiten toimivan tiimiin.
Hakuitlaisuudessa opettajien ja havainnoijien on mahdollista nähdä tanssijoita samalla tanssitunnilla ja hahmottaa myös tanssijoiden osa-alueita suhteessa muihin samanikäisiin hakijoihin verrattuna. Hakutilaisuus ei siis ole tanssijan arvosteluhetki, vaan pedagoginen työkalu nimenomaan opettajille, jotka pohtivat seuraavan kauden tiimien kokonaisuutta.
Paljon eri tiimit maksavat?
Eri tiimien hinnat löytyvät Tiimien info-sivultamme. Suosittelemme paljon treenaaville tanssijoille anytime-oikeuden hankkimista, jolloin tanssija voi valita haluamansa määrän tekniikkatunteja viikko-ohjelmaansa tiimin tai tiimien lisäksi! Tiimeille on myös erilaisia maksupaketteja tarjolla tanssijan motivaation, innostuksen ja taitojen mukaisesti.
Miksi eri tiimit maksavat eri verran?
Eri tiimeillä on erilaisia tavoitteita tanssikauden aikana. Ne tiimit, joiden perusohjelmaan sisältyy lähtökohtaisesti enemmän tanssikilpailuja tai tanssitapahtumia, ovat arvokkaampia kuin ne tiimit, joilla tanssikilpailu/tanssitapahtumatoimintaa on vähemmän. Myös tiimien koreografiatuntien pituus vaikuttaa hintaan.
Showtanssijoille on tarjolla muita lajeja enemmän erilaisia tanssitapahtumia ja kilpailuja, joihin voi ryhmänä ottaa osaa. Nykytanssin edustustiimit eivät pääsääntöisesti tähtää tanssikilpailuihin, mutta voivat niihin myös opettajan ja ryhmän niin päättäessä osallistua. Baletin tiimiläisille kilpailu- ja esiintymisarenoita on showtanssin harrastajia vähemmän tarjolla.
Mitä kaikkia maksuja tiimiläiselle tulee?
Tiimiläisille tulee maksettavaksi seuraavat osa-alueet:
- Tanssijat tarvitsevat tanssiharrastukseen tietyt tarvikkeet, jotka tanssijat hankkivat itse. Eri tiimien tanssijoiden tarvittavat perustarvikkeet (tanssipuku, balettitossut yms.) on kerrottu eri tiimien sivuilla tarkemmin.
- Tanssitekniikan tunnit – vähimmäistreenimäärät on kerrottuna eri tiimeihin liittyen. Suosittelemme anytime-korttia niille tanssijoille, jotka treenaavat useamman kerran viikossa.
- Tiimin koreografiatunnin maksu (Tanssila tarjoaa tiimiläisille esitysasut käyttöön tanssikauden aikana, koreografiaopetuksen kauden aikana sekä tanssikilpailut ja tanssitapahtumat. pois lukien FDO:n ja IDO:n maksut, jotka jokaisen tulee tehdä henkilökohtaisen kilpailijalisenssin kautta.)
- Showtanssin ja nyky/showtanssin pienryhmätiimiläiset maksavat itse FDO:n/ IDO:n kilpailujen maksut.
- Tanssitapahtumien ja tanssikilpailujen aikana tanssijat vastaavat itse eväs/ruokamaksuistaan.
- Mikäli tanssiryhmällä on yön yli kestävä tanssikilpailua/tanssitapahtuma, tulee tästä maksettavaksi erikseen 100€:n maksu/yö, jolla katetaan mm. majoitus- ja opettajakuluja.
- Tanssivuoden tarkemmat suunnitelmat tehdään tanssivuoden alussa (elo-syyskuussa) ja niitä päivitetään vuoden mittaan, kun tanssikilpailujen aikataulut ja ryhmän tavoitteet varmentuvat.
- Tanssila tarjoaa myös erilaisia tiiviskursseja Suomessa ja vierailumatkoja ulkomaille, nämä ovat vapaaehtoisia ja näistä tulee erillinen maksu mukaan ilmoittautuville tanssijoille.
Tarkemmat tiedot luettavissa Tiimien säännöistä.
Miten näen paljon tiimissä tanssiminen yhteensä maksaa?
Tiimien kokonaishinta muodostuu valituista tunneista.
Jokaisella edustustiimillä on oma perustansa:
- 2 x tekniikkatunti 60-75min
- Tiimin oma koreografiatunti 45min (Tanssitiimi 30min)
- kehonhuolto 30min
Lisäksi tanssijat voivat valita muita tanssitunteja toiveidensa mukaisesti. Jos tanssija haluaa tanssia yli 4h viikossa suosittelemme Anytime-korttia.
Mitä kaikkia tunteja tulee valita, jos valitsee edustuskombo 2:n?
Edustuskombo 2 tarkoittaa sitä, että jos tanssija on valittu kahteen eri edustustiimiin voi hän saada nämä yhteisintaan. Tällöin maksetaan edustustkombon hinta ja sen lisäksi tekniikkatunnit. Tekniikkatunneiksi tulee valita edustustiimejä lukujärjestyksessä edeltävät tekniikkatunnit (koska näillä tunneilla harjoitellaan nimenomaan edustustiimin koreografiassa tarvittavia taitoja) sekä yksi kehonhuoltotunti. Tällöin vähimmäistreenimäärä on täytetty, kun tanssijalla on 2 tekniikkatuntia ja kehonhuoltotunti viikossa yhden tai kahden edustustiimin tunnin lisäksi.
Voiko tanssiharrastukseen saada tukea?
Tanssila ei suoraan jaa tukea tanssiharrastukseen. Tanssilalla on yhteistyötä ajoittain erilaisten avustusjärjsetöjen, kuten Hope ry:n kanssa, joka mahdollistaa vähävaraisille lapsiperheille harrastusmahdollisuuksia.
Erilaisia harrastustukia on haettavissa erilaisten säätiöiden, yhdistysten sekä muiden paikallisten ja kansallisten toimijoiden kautta. Mikäli tarvitset suosituskirjettä opettajaltasi, otathan hyvissä ajoin yhteyttä opettajaan ja Tanssilan toimistoon.
Tanssilan yhteistyötahojen kautta voi kysellä sponsorointia huipulle tähtäävän tanssijan harrastusmaksuihin. Tällaista sponsorointia voi kysellä ammattiin tähtäävälle tanssijalle, joka harjoittelee sekä showtanssin ja baletin edustustiimeissä, supreme-tiimeissä sekä soolo- ja/tai duo-ohjelmissa.
Miksi edustustiimiläisten pitää tanssia kaksi kertaa viikossa?
Edustustiimit ovat nimensä mukaisesti edustavia tiimejä, jotka tähtäävät kohti erilaisia tanssikisoja ja tanssitapahtumia. Tanssila tarjoaa kaikille tanssitunneilla käyville oppilailleen mahdollisuuden olla lavalla jouluisin ja keväisin tanssitekniikan tuntikoreografiassa, eli kaikki Tanssilan tanssijat pääsevät paljon tanssimaan myös lavalla.
Edustustiimiläisten tulee käydä vähintään kahdella tekniikkatunnilla sekä kehonhuoltotunnilla viikkossa, jotta tanssiminen edustustasolla on mahdollista tanssillisen tekniikan kehittymisen ja kehon turvallisuuden varmistamisen kannalta.
Miten esiintymissasut ostetaan?
Tanssilassa haluamme tarjota esiintymisasut kaikille tanssijoillemme käyttöön tanssivuoden aikana. Tanssijoiden ei tarvitse ostaa erikseen esiintymisasua, vaan hyödynnämme Tanssilan pukuvarastoa esiintymisasuissa. Näin toimien säästämme myös luontoa, kun jokaisen ei tarvitse ostaa useita asuja vuosien aikana, vaan jokainen saa vuorollaan lainata upean pukuvarastomme aarteita.
Esiintymisasuja voi joutua koristelemaan tai pienentämään kotona ennen esityksiä! Tällöin tanssijat saavat ohjeistuksen opettajalta hyvissä ajoin.
Jokaisella tanssitiimin jäsenellä tulee olla omat tanssitarvikkeet, joista on kerrottu tarkemmin oman tanssitiimin varustelistauksissa. Oma tanssipuku voi toimia myös esiintymisasun osana, joten on tärkeää, että jokaisella on omat tarvikkeensa. Opettajat voivat pyytää tanssijoita hankkimaan jotain esiintymisasuun liittyvää varustetta myös vuoden aikana. Esimerkiksi valkoiset pyöräilyshortsit, jotka saatetaan tarvita vaalean hameen alle mustien shortsien sijaan. Pyydettävät lisähankinnat ovat yleisesti pieniä hankitoja ja koskevat vain erityistapauksia.
Infoissa lukee, että edustustiimi osallistuu 2–3 kilpailuun vuoden aikana, mitä tämä tarkoittaa?
Tiimin vastuuopettaja yhdessä oppilaiden kanssa asettaa kauden tavoitteet tanssivuoden alussa. Tällöin opettaja ja oppilaat pohtivat yhdessä, kuinka paljon ja minkälaisiin tanssitapahtumiin ryhmänä halutaan osallistua. Ryhmän tavoitteiden mukaisesti kilpailut ja tapahtumat voivat sijoittua sekä syys- että kevätkaudelle. Ryhmän tavoitteisiin vaikuttaa erityisesti tanssijoiden ikä ja motivaatio. Lopulliset päätökset kilpailuista, mihin ryhmä osallistuu tekee opettaja yhdessä Tanssilan johtoryhmän kanssa.
Eri ryhmät saattavat vuoden aikana käydä eri verran tanssitapahtumissa/kilpailuissa. Opettaja vastaa siitä, että kaikki tiimien tanssijat saavat mahdollisuuksia olla lavalla esityksissä ja kilpailuissa tanssikauden aikana.
Miksi balettia suositellaan showtanssijoille lisätekniikkatuntina?
Showtanssi on tanssilajina useamman eri lajin fuusio ja sen tanssitekninen pohja saa paljon vaikutteita baletista. Balettitunnilla käydään tekniikkaa kumulatiivisesti ja asteittain lävitse, mikä tarkoittaa, että balettitunnilla keskitytään siihen tanssitekniseen pohjaan, jota myös showtanssin käyttää.
Showtanssin ja baletin yhteys näkyy showtanssin tekniikassa erityisesti jalkojen ojennuksissa, nilkkojen ojennuksissa, erilaisten piruettien, jalannostostojen ja hyppyjen tekniikassa. Iso yhdistävä tekjiä on myös jalkojen aukikierron käyttö, jota treenataan erityisesti baletin tekniikkatunneilla, mutta mitä taitoa tarvitaan vahvasti myös showtanssin tekniikan osana.
Mitä edustustiimin koreografiaharjoituksessa tehdään?
Edustustiimin koreografiaharjoituksessa harjoitellaan tanssiesityksen koreografiaa. Harjoituksessa jokainen saa oman paikkansa tanssissa ja tanssijoille opetetaan tanssiliikkeet, mitkä tehdään missäkin vaiheessa tanssiesitystä. Koreografiaharjoituksissa myös pidetään yhdessä hauskaa ryhmänä ja harjoitellaan ja hiotaan vaikeita tanssiliikkeitä ja tehdään ryhmäyttävää toimintaa. Koreografiaharjoituksissa vuoden aikana myös harjoitellaan mahdollisesti esityksen kampauksen ja meikin tekemistä sekä sovitetaan esiintymisasuja.
Miksi edustustiimeihin on monta hakua keväällä?
Edustustiimien haut pidetään keväisin yleensä kahdessa osassa. Maaliskuussa ja toukokuussa. Tanssilan ideologian mukaisesti pyrimme mahdollistamaan mahdollisimman monille tiimeissämme edellisenä vuonna mukana olleille tanssijoille mahdollisuuden olla mukana myös seuraavana vuonna. Maaliskuun haun perusteella jaamme ensimmäiset paikat tiimeihin. Edustustiimien maksimimäärä on 24 tanssijaa, joka on maksimimäärä myös useammissa tanssikilpailuissa samaan aikaan lavalla oleville tanssijoille. Maaliskuun hakijat voivat ottaa paikkansa vastaan yleisesti huhikuun aikana, jolloin tiedämme toukokuun hakutilaisuudessa paljon meillä on eri ryhmissä vapaita paikkoja tanssijoille jäljellä.
Mitä eroa on pienryhmällä ja pienryhmä Supremella?
Kaikki pienryhmät ovat max. 7 tanssijan ryhmiä, joilla on tavoitteena vuoden aikana osallistua erilaisiin tanssikilpailuin/tanssitapahtumiin.
Supremen pienryhmät tähtäväät muita pienryhmiä korkeammalle tasolle ja keskittyvät kehittämään tanssijuuttaan myös muuten aktiivisemmin mm. treenaamalla useamman kerran viikossa.
Pienryhmiä on sekä baletin että showtanssin tanssijoille.
Voinko korvata joitain lisätunteja muualla, esim. toisessa harrastuksessa?
Edustustiimien tanssijoiden tulee valita lisätunnit Tanssilan lukujärjestyksestä tiimien perusohjeiden mukaisesti. Lisäharrastus on aina positiivinen lisä, mutta sillä ei voi korvata Tanssilan toiminnan tekniikkatunteja.
Jos valitsee tanssia kaikissa tiimeissä eli valitsee kaikkien tekniikka+koretunnit ja ottaa lisänä yhden kehohuoltotunnin, riittääkö tämä vai tulisiko valita vielä lisänä kolme vapaavalintaista tuntia?
Balettitiimiläisten tulisi valita kaksi balettituntia viikkoaikatauluunsa. Jos tanssija on kaikissa kolmessa edustustiimissä, voi hän korvata toisen baletin tekniikkatunnin myös neoklassisella baletilla! Eli tällöin viikkomäärä olisi: 3*koreografiatiimi+ niitä edeltävä tekniikkatunti + 1 kehonhuoltotunti + 1 extra balettitunti/baletillinen lisätunti, kuten neoklassinen tunti.
Varmistaisin vielä, että balettiryhmässä harjoitusmäärä siis on lukujärjestyksen mukainen tekniikka, koreografia ja pointe + pakollinen 1 h baletin tekniikka? Muissa tiimeissä tuo + 1 h tekniikkaa saa sitten olla mitä tahansa? Esim. muiden edustustiimien tekniikkatunnitkin käy muihin kuin balettiin?
Kyllä, juuri näin! Baletti on tekniikkalajeista tietyllä tapaa haastavin ja turvallisen balettitekniikan kehittymisen vuoksi on tärkeää, että tanssijat saavat hyvän ja vankan peruspohjan baletin treenaamista varten. Mikäli tanssija tanssii paljon muita tanssin tekniikkalajej, on mahdollista tuo pakollinen baletin lisätekniikkatunti vaihtaa myös neoklassiseen balettiin.
Nyky- ja showtanssin edustustiimeissä tanssin tekniikka pohjautuu laajemmin vartalon kokonaisvaltaiseen erilaiseen käyttöön eikä ole yhtä tiukasti sidoksissa vain tiettyyn tanssin tekniikan muotoon, kuten baletissa on. Tämän vuoksi esim. showtanssija saa hyötyä showtanssin tekniikkaansa myös nykytanssin, commercialin ja tanssiakrobatian tunneilta suhteessa enemmän kuin balettitanssija. Parasta jokaiselle tanssijalle on tietysti luoda lukujärjestys, jossa on vaihtelevasti erilaisia tanssilajeja, jolloin tanssijalla on mahdollisuus kehittää itsestään mahdollisimman laaja-alaisesti taitava tanssija.
Mikäli tanssijalla on tiettyjä lajitoiveita, joita hän priorisoi, tai hänellä on tiettyjä tanssin tavoitteita harrastuksessaan, suosittelemme pohtimaan lukujärjestyksen suunnittelua yhdessä opettajan kanssa, joka osaa auttaa jokaista tekemään hyviä valintoja omien tavoitteiden ja toiveiden pohjalta.
Huom!
Ne tansssijat, jotka ovat kaikissa kolmessa edustustiimissä Opaalien ja Safiirien tasoilla ja niiden tekniikkatunneilla, voi olla mahdollista olla mukana baletin edustustiimissä ilman toista baletin tekniikkatuntia viikossa. Suosittelemme tätä kuitenkin vahvasti. Kysy lisää opettajaltasi, jos pohdit tätä vaihtoehtoa!
Paljonko maksaisi seuraava kombo kokonaisuudessaan syksylle 2025: Show edustusryhmä, Nyky edustusryhmä, Soolo, Supreme pienryhmä ja vaadittava määrä tekniikkatunteja?
Nykytanssin edustustiimi + nykytanssin tekniikkatunti
Showtanssin edustustiimi + showtanssin tekniikkatunti
Suosittelemme näihin kahteen edustustiimiin Edustuskombo 2:sta, jonka hinta on 649€.
Soolo ryhmäopetuksena tai yksityisopetuksena 269€ tai 529€.
Supreme-pienryhmä 575€
Supremen pienryhmäläisillä tulee olla väh. 4 tekniikkatuntia/vko: yllävalittujen nykytanssin ja showtanssin teknikkatuntien jälkeen tulee valita vielä kaksi vapaavalintaista (60-75min) tekniikkatuntia. Hinnat 275-308€/tekniikkatunti
Jos tekniikkatunteja on 4*60min, on hinta 4* 275€ tekniikkatuntien osalta.
Kehonhuolto 144€
Tässä tapauksessa, jos tekniikkatunteja on 4*60min + 1*30min kehonhuolto, suosittelemme anytime-korttia, joka on 1159€, joka tulee tässä kohtaa edullisemmaksi ja antaa mahdollisuuden tanssijalle treenata kaikilla haluamillaan tekniikkatunneilla.
Huom. Varmista hinnat vielä ennen ilmoittautumisen alkamista. :)